Vastaisku henkkamaukoille – Eli miten tuet taiteilijaa netissä?

Minä tykkään henkkamaukastakin. Mutta pakko myöntää, että vaatteiden laatu ja alkuperä mietityttävät, samoin kuin se, että tusinavaatteiden ostamiselle on vaikea keksiä mitään järkevää syytä. Aika monilla meistä on jo ihan tarpeeksi materiaa kaapeissamme.

Hyvä tekosyy shoppailulle on tukea taiteilijaa. Kun tarvitset uudet, persoonalliset joogaleggingsit tai vaikkapa t-paitoja, suuntaa mielummin ostoksille johonkuhun Print on Demand -periaatteella toimivaan nettikauppaan.

“Print on Demand” tarkoittaa sitä, että tuotteet valmistetaan aina tilauksesta eikä niitä siis koskaan tehdä ylimääräisiä. Siis sellaisia ylimäärätuotteita, jotka pahimmassa tapauksessa myydään pois alihintaan ja joita kukaan ei oikeasti halua. Sepä vasta luonnonvaroja kuluttaakin.

Lempparipaita

Itse hankin alla olevan ihan hitsin hienon topin Society6:n Matt Millerin kaupasta. Minun ei itse asiassa pitänyt ostaa yhtään mitään. Olin siellä ainoastaan latailemassa omia printtejäni sivulle, toivoen, että joku joskus ostaisi vaikka minunkin suunnitteleman repun tai leggingsit. Mutta tietenkin rupesin katsomaan mitä muut siellä tekevät ja ihastuin. Kuinka lahjakkaita taiteilijoita maailmalla onkaan. Omia tuotteitani ovat tähän mennessä ostaneet vain äiti, täti, ja joku kolmas kokeilunhaluinen sielu – Joten ehkä mun ei vielä kannata ryhtyä kokopäiväiseksi muotisuunnittelijaksi.

Kattokaa nyt tätä. Eiks oo ihan sikahieno? (Pahoittelen huonoa kuvalaatua, täällä pimeässä on vähän haasteellista kuvailla.) Pidän tuon komean printin lisäksi erityisesti topin pehmeästä puuvillasta. Istuvuuskin on oikein hyvä. Tämä on kuitenkin unisex-malli, eli kannattaa valita hiukan normaalikokoa pienempi koko.

20190125_152203

Society6 toimii niin, että taiteilijan tulee ladata sivulle hyvälaatuinen kuva taideteoksestaan, jonka hän sitten voi sivun suunnitteluohjelman avulla sommitella erilaisten tuotteiden printiksi. Society6:n huippulaadun takaakin juuri se, että tuotteet ja niiden materiaalit on tarkoin valinnut yritys itse, ja taiteilijan tehtäväksi jää toteuttaa visuaalinen suunnittelu muilta osin. Kankaat ja esimerkiksi astiat ovat ihan priimaa – Tykkäsin itse tilaamieni tuotteiden osalta esimerkiksi juuri materiaaleista enemmän kuin vaikkapa Redbubblen vastaavista.

Taiteilija itse saa tuotteestaan 10% provision, mikä äkkiseltään kuulostaa kovin vähäiseltä. Eihän se toki päätä huimaa, mutta toisaalta kaikki yritykseen liittyvät riskit, sekä logistiikan ja maksuliikenteen hoitaa Society6. Taiteilija menettää hommassa korkeintaan aikaansa.

Pidän itse tätä aika hyvänä mahdollisuutena kenelle tahansa, joka haluaa kokeilla siipiään vaikkapa omien printtien suunnittelijana. Suosittelen toki ensin tilaamaan vaikka kokeilukappaleen tuotteesta, jotta pystyy makustelemaan ja hifistelemään sen laatua ja fiilistä.

 

Haluatko sinäkin taiteilijaksi?

Ensi viikon postauksessa kerron, mistä aloittaa. Printtien pohjaksi sopivat hyvin monelaiset taideteokset digitaalisista piirroksista ja kuvioista akvarellimaalauksiin ja kollaasitöihin. Pysy siis kuulolla. Ja alla vielä pieni kuvasarja suunnittelemistani repuista, leggingseistä ja joogamatoista.

my post (22)
Suunnittelemiani reppuja: Kyoto / Mariblu / Mosaic Mountain / Sunset Gradient / Sunrise Canyon / I Fell In Love With Tokyo.
my post (24)
Suunnittelemiani joogamattoja: Yoga Is a Way of Life / Misty Mountains / Yoga Every Day / Namaste Yellow / Namaste Pink / Ride the Wave / Sweat Baby Sweat / Sunset Gradient / Namaste Baby Blue.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s