Lumotut Mekot: 17 aikamme maagisinta iltapukua

Olemme tulleet kauas niistä muinaisista ajoista, jolloin ihmisten vaatetustyyli ei jatkuvasti muuttunut muodin mukana. Vaatteet, joiden alkuperäinen tarkoitus oli lämmittää ja suojata kantajaansa, ovat sittemmin tulleet tavaksi ilmaista omaa persoonaa eikä niinkään kuuluvuttaa heimoon, kuten aikaisemmin oli.

Vuosisatoja ja vuosituhansia sitten muoti muuttui hitaasti. Vaatteilla ja esimerkiksi hiustyylillä ilmaistiin muun muassa ryhmään kuulumista ja statusta – esimerkiksi naimattomuutta tai yhteiskunnallista asemaa. Kiinassa keltainen oli keisarin väri, jota tavallisilla kuolevaisilla ei ollut lupa käyttää lainkaan. Roomalaisten asu kenkiä myöten ilmaisi henkilön sukupuolta, sosiaalista statusta, sekä ammattia.  Traditio oli tärkeämpää kuin uutuus, ja vaatteilla saattoi olla pitkä perinteet, joilla ilmaistiin identiteettiä, muttei korostettu yksilöä.

Nykyään on toisin. Muoti muuttuu nopeammin kuin koskaan, ja on kenties aiempaa monimuotoisempaa. 2000-luvulle tultaessa myös erilaiset vaihtoehtoiset tyylit ovat entisestään lisääntyneet, ja yksilöllä on mahdollisuus ilmaista itseään pukeutumisen kautta melko vapaasti, ilman että se haittaa esimerkiksi työn saamista tai aiheuttaa syrjintää. Näin siis ainakin teoriassa. Ja vaikka erilaiset tyylit pysyvätkin pinnalla vuosikausia, saattavat yksittäiset asusteet tai vaatekappaleet mennä muodista jo parissa kuukaudessa.

Mutta jotakin meillä vielä on, jotakin yleismaailmallisen upeaa ja vangitsevaa, jonka lumo kestää vuosikausia. Miesten ikihitti on puku, joka muuttuu muotien mukana, mutta aina säilyttää arvokkuutensa ja tyylikkyytensä. Ja naisilla on tietysti mekko. Tuo kaikkien vaatekappaleiden äiti.

Taianomaiset mekot, jotka saavat naisen näyttämään uskomattoman kauniilta ja korostavat hänen kaikkein eleganteimpia, naisellisimpia piirteitään. Mekot kiehtovat ja saavuttavat ikonisen aseman, koska niiden estetiikka on kenties jopa jotakin toismaailmallista, lumottua – Ne saavat kantajansa näyttämään kuin eksoottiselta kukalta, jalokiveltä, tai hauraalta joutsenelta. Täydelliset mekot voivat painua mieleen monella tapaa – Joko hillityn tyylikkäinä luomuksina kuten vaikkapa Michelle Obaman tai Jackie O:n asut, jotka korostavat kantajansa arvokkuutta. Tai sitten seksikkäinä ulostuloina, jollaisia esimerkiksi Marilyn Monroen tai Elizabet Taylorin asut ovat usein olleet.

Tässä artikkelissa käsitellään aikamme ikonisia mekkoja joko yksittäiskappaleina tai suurempana kokonaisuutena. Mikäli olet kiinnostunut esimerkiksi munaisista mekoista ja mekkojen tai vaatetuksen historiasta yleensä, löydät hyvän artikkelin aiheesta tästä. Alle kootussa listassa käsitellään naisten pukeutumista vain sadan viimeisen vuoden ajalta.

1. Marilyn Monroen valkoinen mekko

Monroe Photo Sale

Liekö yhdestäkään mekosta kirjoitettu vuosien mittaan yhtä paljon kuin tästä Marilyn Monroen Kesäleski –elokuvan (1955) mekosta, jonka William Travilla suunnitteli ystävälleen.

Vaikka Travillan rooli mekon todellisena luojana on kiistannalainen, pysyi asu hänen hallussaan hänen kuolemaansa saakka, ja tuli uudelleen suuren yleisön nähtäväksi vasta 1990-luvulla. Lopulta mekko myytiin huutokaupassa yli 5,6 miljoonan dollarin hintaan.

Kuuluisa valkoinen mekko oli Marilynin päällä eräässä kenties elokuvahistorian ikonisimmista kohtauksista, jossa Kesäleski –elokuvan päähenkilöt palaavat Mustan Laguunin Hirviön (1954) näytöksestä. Kohtauksessa Marilyn Monroen esittämä Tyttö lausuu: “Oh don’t you feel the breeze from the subway” ja asettuu metron tuuletustunnelin ylle säärensä paljastaen.

Koska mekko on nykyisin kovin vanha ja hauras, on sen väri muuttunut alkuperäisestä norsunluusta luonnonvalkoiseksi. Valkean cocktailmekon lumo liittyy tietysti osittain Marilynin sex appealiin, mutta toisaalta myös hänelle täysin istuvaan leikkaukseen ja puvun laskeutumiseen. Monet meistä näyttäisivät upealta vastaavassa luomuksessa, koska se korostaa kauniisti rintakehää ja laskeutuu veistoksellisesti lantiolta.

2. Julia Robertsin punainen Pretty Woman -mekko

a2

Kenties vuosien vieriessä myös Julia Robertsin punainen Pretty Woman (1990) -mekko saavuttaa Marilynin valkoisen mekon kaltaisen kulttiaseman. Julia Roberts näytti kerrassaan tyrmäävältä tässä asussa, joka oli samalla kertaa sekä seksikäs että täydellisen elegantti. Tätä mekkoa ei voi unohtaa, kun sen kerran on nähnyt valkokankaalle piirtyvän.

Punaisen värin sanotaan yleisesti lisäävän kantajansa seksuaalista viehättävyyttä vastakkaisen sukupuolen silmissä. Tämä toki Robertsin Vivian -hahmolle sopi, sillä rooli oli äärimmäisen eroottinen. Samantapaisen vaikutelman on myöhemmin luonut esimerkiksi Anne Hathaway, joka mielellään pukeutuu punaiseen. Sekä Hathaway että Roberts ovat punaisessa edukseen, sillä se korostaa kummankin ihon kalpeaa, kuulasta väriä.

3. Prinsessa Dianan hääpuku

a3

Vuonna 1981 Lady Diana Spencer nai Prinssi Charlesin ja hänestä tuli Walesin prinsessa. Tuona päivänä kaikki oli ohikiitävän hetken ajan täydellistä. Prinsessa sai prinssinsä 750 miljoonan ihmisen seuratessa satumaista tilaisuutta TV:n välityksellä.

Jotakin täysin uniikkia tuossa tapahtumassa on täytynyt olla. Esimerkiksi itselläni on lapsuudesta valemuisto, jossa seuraan häitä televisiosta. Se ei voi olla totta, sillä olen syntynyt vuosia myöhemmin. Muiston lienevät loihtineet mieleeni lapsuudessa katsotut dokumentit prinsessa Dianan elämästä ja traagisesta kuolemasta.

Lady Dianan norsunluun valkoisen hääpuvun laahus oli yli seitsemän metriä pitkä ja pukuun kuului muhkea huntu. Puvun hinnaksi arvioitiin häiden hetkellä noin 151,000 puntaa. Puku oli Elizabeth ja David Emanuelin suunnittelema.

Diana Spencerin hääpuvun salaisuus oli yksi muotimaailman varjelluimmista. Varalla oli myös kakkosvaihtoehto mikäli puvun design olisi paljastunut ennen aikojaan.

4. Tuhkimon tanssiaispuku

a4

Satumaisissa tunnelmissa jatketaan Disneyn Tuhkimon upealla tanssiaispuvulla, jonka Tuhkimo sai päälleen vuoden 1950 elokuvassa. Kun Tuhkimon ilkeät sisarpuolet turmelivat Tuhkimon hiiri- ja lintuystävien ompeleman tanssiaispuvun, kävi Tuhkimo itkemään kohtaloaan puutarhaan, josta hyvä haltiatar löysi hänet. Hyvä haltiatar muutti puvunriekaleet upeaksi, kimaltelevaksi sinivalkoiseksi tanssiaismekoksi, joka kellon lyödessä kaksitoista oli palaava alkuperäiseen muotoonsa. Lisäksi Tuhkimo sai jalkaansa upeat, ikimuistoiset lasikenkänsä… Ja sitten kaikki oli historiaa.

5. Jennifer Lopezin mintunvihreä vintagemekko

a5

Jennifer Lopez räjäytti pankin mintunvihreällä vintagemekollaan vuoden 2003 Oscar -illassa. Upea puku oli Jackie O:n entinen, ja Valentinon käsialaa. Jennifer oli puvussaan huikea ilmestys, ja on sittemmin kunnostautunut upeilla iltapukuvalinnoilla vuodesta toiseen.

Lopez onnistuu lähes poikkeuksetta valitsemaan itselleen sopivimmat värit ja leikkaukset, minkä ansiosta hänen mekkonsa muistetaan. Hänet on nähty esimerkiksi Marchesan ja Armanin puvuissa, ja vain erittäin harvoin edustustilaisuuksissa päällään jotakin, joka ei olisi imarrellut hänen treenattua vartaloaan.

6. Chanelin pikkumustat

a6

Coco Chanel on tyyli-ikonina aivan omaa luokkaansa. Chanel ei ainoastaan uudistanut naisten pukeutumista omana aikanaan vaan jätti jälkeensä loppuunpalamattoman ihailun, joka ei laannu tänäkään päivänä.

Chanelin tyylisitaatteja jaetaan edelleen ahkerasti sosiaalisessa mediassa, ja tyylistä on kasvanut kenties yksi maailman ikonisimmista kaikkiaan. Muhkea helmikaulakorurivistö, koketti hattu tai huolitellut hiukset, sekä solakkalinjainen asu kuuluvat tyyliin erottamattomasti. “Fashion fades, only style remains the same,” kerrotaan Cocon lausahtaneen. Upean nimikkopikkumustansa lisäksi Coco Chanel tunnettiin merellisistä asukokonaisuuksistaan, joissa oli hyödynnetty esimerkiksi raitakuoseja.

Coco Chanelin tyylissä on tiettyä eksklusiivia ajattomuutta, joka kopioitiin Karl Lagerfeldin johdolla myös hänestä kertovaan elokuvaan. Chanelin tavaramerkkejä olivat raitojen lisäksi mustavalkoisuus, miestenvaatteiden käyttö naisten päällä, korujen ja asusteiden runsaus, sekä esimerkiksi kaksiväriset ballerinat.

Chanel suunnitteli pikkumustansa kun kaksikymmentäluku oli täydessä swengissään. Aiemmin mustat vaatteet olivat kuuluneet lähinnä palvelusväelle sekä sureville. Mutta sitten tulivat jazz ja Coco Chanel. Pikkumustan hienous oli juuri sen värissä ja yksinkertaisuudessa, jonka eleganssi ei jäänyt kohauttamatta ja ihastuttamatta aikalaisiaan. Ranskassa oli tuolloin nähty paljon mustaa suruväriä ensimmäisen maailmansodan sekä espanjantaudin seurauksena, ja siinä missä muut suunnittelijat pyrkivät erottautumaan näistä aiheista suunnittelemalla värikkäitä ja näyttäviä vaatteita, meni Chanel suoraan tabua kohti ja otti sitä sarvista kiinni. Tulokset ovat edelleen kaikkien nähtävillä – pikkumusta ei poistu muodista koskaan.

7. Marilyn Monroen vaaleanpunainen iltapuku

a7

Tämä upea vaaleanpunainen luomus ei kalpene Marilynin kuuluisan valkoisen mekon rinnalla. Vuoden 1953 elokuvassa Herrat pitävät vaaleaveriköistä nähty asu on myös William Travillan käsialaa. Pukua on imitoitu ahkerasti, ja näistä onnistunein kopiointi lienee Madonnan herkullisella videolla Material Girl. Samoin mekko on nähty myös Barbie-nuken päällä.

Monroe esiintyi vaaleanpunaisessa mekossa elokuvan kohtauksessa, jossa hän laulaa kosijoiden ympäröimänä “Diamonds Are Girl’s Best Friends” -laulun. Marilynin oli alunperin tarkoitus esiintyä erittäin paljastavassa paljettiluomuksessa, mutta elokuvaa kuvatessa paljastui, että Marilyn oli esiintynyt alastomana tyttökalenterissa vuonna 1949. Kohun tyynnyttelemiseksi studiolta tuli tiukat ohjeet peittää Marilyn, ja Travilla teki työtä käskettyä.

8. Elizabeth Hurleyn hakaneula-Versace

a8

Elizabeth Hurley kohahdutti muotimaailmaa vuonna 1994, kun hän asteli Neljät häät ja yhdet hautajaiset -elokuvan ensi-iltaan mustassa Versacen hakaneuloin koristellussa ja melkoisen antavassa mekossa Hugh Grantin käsivarsilla. Puku lienee yksi Versacen tunnetuimpia ja mieleenpainuvimpia luomuksia punk-henkisine yksityiskohtineen.

Mekko ruokki Hurleyn kuuluisuutta ja toisaalta Hurley nosti Versacen imagoa sillä valtavalla huomiolla, jota hän sai pukeutumalla tähän moderniin versioon perinteisestä pikkumustasta. Pukua onkin juhlittu jopa feminismin ja naisten voimaannuttamisen symbolina, vaikka jotkut arvostelivatkin sen paljastavuutta. Sittemmin samaan mekkoon on pukeutunut myös Lady Gaga.

9. Gwyneth Paltrown vaaleanpunainen Ralph Lauren

a9

Unelman kevyt, puuterisen vaaleanpunainen, kuin veistos. Niin viehättävä ja elegantti oli Gwyneth Paltrown Ralph Lauren vuoden 1999 Oscar -gaalassa. Mekko sai mediassa niin paljon huomiota, että Paltrowta kiitettiin jopa vaaleanpunaisen uudesta tulosta.

Upea taftimekko laskeutuu kuin ruusu ja saa Gwynethin hehkumaan tyttömäistä, herkkää valoa. Alunperin monet muotigurut kuitenkin tyrmäsivät mekon, ja näyttelijätärtä haukuttiin esimerkiksi barbiemaiseksi. Suuri yleisö kuitenkin rakastui asuun ja sitä muistellaan edelleen esimerkiksi äänestyksissä yhtenä parhaista Oscar -iltapuvuista.

10. Kate Middletonin hääpuku

a10

Kate Middleton onnistui siinä, mihin Meghan Markle ei aivan yltänyt. Kun Middletonin ja prinssi Williamin häitä tanssittiin, verrattiin morsiamen pukua Grace Kellyn legendaariseen hääpukuun. Puku sopi Middletonille täydellisesti, ja herttuattaren huoliteltua pukeutumista on seurattu ahkerasti myös häiden jälkeen.

Catherine Middletonin hääpuvun suunnitteli Sarah Burton, joka työskentelee edesmenneen Alexander McQueenin muotitalon palveluksessa. Puku sai hyvän vastaanoton paitsi suuren yleisön myös muotimaailman suurnimien piirissä. Esimerkiksi Karl Lagerfeld luonnehti sitä 1950-luvun klassikoiden tyyppiseksi ja vertasi sitä Kuningatar Elizabethin hääpukuun. Samoin yhtäläisyydet Grace Kellyn hääpukuun huomattiin laajalti. Lisäksi puvun aavisteltiin määrittelevän tulevaa häämuotia vielä vuosiksi eteenpäin.

11. Audrey Hepburnin musta Givenchy

a11

Liekö Audrey Hepburnin Givenchy se kaikkein kuuluisin pikkumusta? Hepburn pukeutui tähän satiiniseen, virtaviivaiseen luomukseen Aamiainen Tiffanyllä -elokuvan avauskohtauksessa vuonna 1961, ja mekko on sittemmin tullut yhdeksi muotimaailman ikonisimmista ja muistetuimmista vaatekappaleista.

Mekon leikkaus on upean tyylikäs ja toki koko asu on legendaarinen: Paksusankaiset silmälasit, kuohkea nutturakampaus ja korupaljous saavat Hepburnin näyttämään täydellisen yläluokkaiselta. Hepburn ja Givenchy muuten olivat hyviä ystävyksiä ja mekko suunniteltiin varta vasten Audreylle. Huomaatko Coco Chanel -vaikutteet?

12. Valentinon punaiset mekot

a12

Ylellinen Valentino tunnetaan muun muassa häkellyttävistä parfyymeistaan, rohkeista laukuistaan sekä upeista iltapuvuistaan. Jo vuosikymmenten ajan on Valentino vaatettanut aikamme eliittiä kuninkaallisista politikkoihin ja superjulkkiksiin, ja oli esimerkiksi Jackie O:n suuressa suosiossa.

Valentinon tavaramerkiksi ovat muodostuneet kaiken muun lisäksi myös hehkuvanpunaiset mekot. “Valentinon punainen” on jo oma värinsä, ja mekot tunnetaan lisäksi  niiden täydellisestä leikkauksesta. Aivan halpoja nämä vaatteet eivät olekaan – Punaisesta mekosta saat pulittaa 2 000 – 3 000 euroa ellei enemmän.

13. Bellen leinikinkeltainen mekko

a13

Iki-ihana Disney ansaitsee myös toisen maininnan tällä listalla. Kaunottaren ja Hirviön (1991) rohkea Belle on ollut monen tytön sankaritar, joka ei luovuttanut muiden painostuksesta vaan teki mitä itse halusi – ja uskalsi jopa rakastua Hirviöön.

Kun Belle ja Hirviö tanssivat, Bellen ikimuistoinen puku liehuu tanssin pyörteissä. Piirretty puku muuttui aidoksi Emma Watsonin päällä vuonna 2017, alkuperäisen Disney -elokuvan musikaaliversiossa. Itse Kaunotar ja Hirviö -satu perustuu jo 1700-luvulla kerrottuun tarinaan.

14. Grace Kellyn kääpuku

a14

Grace Kellyn satumainen hääpuku vuodelta 1956 on edelleen yksi aikamme puhutuimmista ja tunnetuimmista mekoista, eikä tämä lista olisi täydellinen ilman sitä. Puvun Kellyn ja Monacon prinssi Rainier III:en hääseremoniaan suunnitteli Helen Rose, MGM:n pukusuunnittelija, ja puku oli MGM -studion häälahja Kellylle.

Korkeakauluksinen, vyötärölinjaa korostava puku oli herkkä ja yksityiskohtainen, ja Kelly siinä todellinen prinsessa. Kaunis hiuslaite huntuineen kruunasi elegantin asun. Puvusta tulee mieleen paitsi kuninkaallinen tyyli myös tietynlainen itäblokin estetiikka. Romanttinen puku sopi Kellylle täydellisesti ja korosti hänen uutta rooliaan – se oli todellakin majesteetilllinen.

15. Flapper Dress

a15

Flapper tuli muotiin 1920 -luvulla ja mullisti naisten pukeutumisen. Tyyliin kuuluivat lyhyet hiukset, hatut, lyhyet hameet ja vahva meikkaaminen. Flapper -tytöt eivät välittäneet vanhoista normeista vaan kuuntelivat esimerkiksi jazzia, ajoivat autoa, joivat alkoholia ja harrastivat seksiä vapautuneesti. Yhdysvalloissa kieltolain vastustaminen kuului osaltaan flapper -kulttuuriin.

Flapper-tyylin alkusysäys tuli nimenomaan afroamerikkalaisesta jazz-kulttuurista, ja sen mahdollistajana on pidetty ensimmäisen maailmansodan jälkeistä rauhattomuutta ja irtonaisuutta. Flapperin äiti oli taiteilijatar Frances Marion, jonka elokuvasta The Flapper (1920) koko termi sai alkunsa.

Flapper -mekko on usein lyhythihainen tai hihaton, vartalon linjoja myötäilevä cocktailpuku, jossa on paljetteja ja hapsuja. Nämä mekot tekevät aika ajoin paluun myös nykymuotiin esimerkiksi mustana tai hehkuvissa jalokiviväreissä. Kauniissa mekoissa voi olla vaikkapa geometrisiä kuvioita tai kukkakirjailuja. Asun viimeistelee hiuksille asetettava sulka tai muu pieni päähine.

16. Mary Quantin minihamevallankumous ja Andre Courrèges

a16

Mary Quant saa usein kunnian minihameen keksimisestä. Ensimmäinen minihameen suunnittelija on kuitenkin monien mielestä oikeasti André Courrèges, innokas uusien vaatetusteknologioiden ja kankaiden tutkiskelija. Courrèges, joka työskenteli Balenciagan palveluksessa, väitti itsekin keksineensä minihameen ennen Mary Quantia, joka Courrègesin sanoman mukaan ainoastaan kaupallisti tuotteen. Siitä, kuka oikeasti keksi minihameen, on sittemmin tullut oikea Ranska vs. Iso-Britannia -maaottelu.

Mary Quant ja hänen edustamansa mod -tyyli olivat kuitenkin minihameen läpimurrossa keskeisiä. Quantin mielestä minihame vapautti naisen, sillä se mahdollisti esimerkiksi juoksemisen ja hyppimisen aivan eri tavalla kuin 50-luvun pidemmät hameet olivat tehneet. Quant lausui: ” –ne (hameet) ovat kiehtovan feminiinisiä, mutta niiden feminiinisyys piilee ennemminkin asenteessa kuin ulkonäössä.”

Myöhemmin Quant popularisoi myös hot pants -shortsit.

17. Björkin Swan Dress

a17

Listan viimeinen puku, makedonialaissuunnittelija Marjan Pejoskin joutsenmekko tuli tunnetuksi Björkin päällä vuoden 2001 Oscar -illassa. Myöhemmin se nähtiin myös Björkin Vespertine -levyn kannessa.

Mekko sai osakseen paljon huomiota ja kohinaa, joka ei suinkaan ollut ainoastaan positiivista. Kriitikoiden mielestä mekko oli todellinen faux pas, omituinen ja epäsopiva todistus siitä, että Björk oli vihdoin menettänyt järkensä.

“Se on vain mekko,” Björkin sanotaan sanoneen. “Minulla on pakkomielle joutseniin.”

Olipa mekosta mitä mieltä tahansa, on se jäänyt historiaan yhtenä aikamme erikoisimmista gaala-asuista. Mutta Lady Gagan liha-asun jälkeen kokonainen joutsen tuskin enää kohahduttaa ketään.

One Comment Add yours

  1. Aivan loistavan soljuvaa tekstiä ja mielenkiintoista luettavaa. Olet löytänyt paljon faktatietoa luetteloimistasi puvuista ja niiden syntyhistoriasta. Palaan varmasti vielä lukemaan ja kertaamaan tietoja täältä😊

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s