Kolme tärkeintä epäpuhtaan ihon hoitovinkkiä

christopher-campbell-107917-unsplash

Iholle muodostuvien epäpuhtauksen syyt ovat usein hormonaalisia, mutta toisinaan myös stressi- tai ruokavalioperäisiä. Ja siinä missä vaikea, syvällä ihossa oleva akne usein vaatii lääkehoitoa, voi lievempiä iho-ongelmia hoitaa kotikonstein itsekin. Tässä artikkelissa käsitellään ainoastaan lievempien tai kohtalaisten vaikeiden iho-ongelmien ja epäpuhtauksien kotihoitoa – käännythän vakavissa tapauksissa lääkärin puoleen.

Aikuisiän aknesta puhutaan silloin kun akne puhkeaa teini-iän jälkeen. Ongelmat voivat jatkua nelikymppisiksi asti eikä aikuisiän aknen tarkkaa syntymekanismia tunneta. Usein aikuisiän akneen auttavat hyvä ulkoinen hoito eli erilaiset voiteet ja ihonhoitotuotteet. Myös e-pillereillä on todettu olevan suotuisa vaikutus aknen hoidossa.

Seuraavat vinkit toimivat hyvin riippumatta siitä, onko sinulla teini-iän vai aikuisiän iho-ongelmia. Näiden vinkkien lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös esimerkiksi riittävään uneen ja terveelliseen ruokavalioon, sillä elämäntavoilla on vaikutusta koko kehon hyvinvointiin.

1. Hoida ihoa säännöllisesti oikeilla tuotteilla

Epäpuhdasta ihoa on hoidettava säännöllisesti eli aamuin ja illoin oikeanlaisilla tuotteilla. Hyvät aknen hoitoon tarkoitetut tuotteet saattavat aluksi kuivattaa ihoa, joten käytäthän niitä paikallisesti mikäli epäpuhtauksia ei ole kaikkialla kasvoissa. On tärkeää huolehtia myös ihon riittävästä kosteutuksesta, sillä ihon kuivuessa liikaa akne voi pahentua.

Valitettavasti halvimmat markettituotteet eivät ole koskaan auttaneet minua näppylöiden hoidossa – päin vastoin. Parin euron merkit tekivät ihoni pahimmassa tapauksessa tulipunaiseksi ja kuivattivat jo ennestäänkin herkkää ihoa. Olen itse saanut avun seuraavista tuotteista, joita suosittelen täydestä sydämestäni.

2189611

Cliniquen Anti Blemish -sarja.

Käytin tätä sarjaa vuosien ajan säännöllisesti ja olin tuotteisiin erittäin tyytyväinen. Tuotteiden käyttöä aloittaessa kannattaa varautua siihen, että ensimmäisten viikkojen aikana iho-ongelmat pahenevat, koska tuotteissa olevat ainesosat avaavat ihohuokosia ja päästävät siellä muhivat epäpuhtaudet pois. Tuotteissa on kuitenkin todella hyvät käyttöohjeet, joita noudattamalla alat havaita muutoksen parempaan viimeistään kuukauden sisällä.

Tuoteperheeseen kuuluu erittäin laadukas kasvoille ja vartalolle tarkoitettu saippua, kasvojen puhdistusvaahto, kasvovesi, sekä tehokas epäpuhtauksia tasoittava voide. Mikäli käytät meikkiä, suosittelen puhdistusvaahdon sijasta saippuaa, joka poistaa meikin kunnolla. Puhdistusvaahto taas on hellävaraisempi vaihtoehto ja sekin oikein miellyttävä esimerkiksi aamupesuun.

Clinique ei ole ihan halpa merkki, joten suosittelen hankkimaan ensin kokeilumielessä Anti Blemish -matkapaketin, jossa on pieni kasvovesi, voide, sekä puhdistusvaahto. Pakkaukset ovat juuri hyvän kokoisia – ehdit näkemään vaikutuksen ihossasi, mutta et maksa maltaita mikäli sarja ei jostakin syystä sovi sinulle.

sumihai

Sumi Haigou Settuken -hiilisaippua.

Japanin Osakassa valmistettu Sumi Haigou Settuken on ihan huipputuote – eikä muuten kallis. En tiedä saako tätä ostettua kivijalkakaupoista Suomessa, mutta olen itse tilannut tätä ihan Amazonin kautta.  Kuten muutkin aknenhoitotuotteet, on tämä saippua aika tujua tavaraa, joten kosteutuksesta on huolehdittava hyvin jälkeenpäin.

Tuotteen hiilinen tuoksu voi olla jollekulle hieman outo, mutta itse tykkään tämän orgaanisesta tunnusta ja tietysti japanilaisesta eksotiikasta. Tuote on myös käsittääkseni täysin vegaaninen.

Sumi Haigou Settuken ei muuten ole tarkoitettu pelkästään akneiholle vaan sen ilmeisesti pitäisi auttaa monenlaisiin iho-ongelmiin kuten punoitukseen, ekseemaan, psoriasikseen ja ihon laikukkuuteen. Mene ja tiedä, en ole näihin tarkoituksiin tuotetta käyttänyt. Jos sinä olet – kerro ihmeessä kommenteissa kokemuksistasi!

 

s-l300

Nu Skin Clear Action -sarja

Tämä on itselleni uusi tuttavuus ja käytössä tälläkin hetkellä. Minua ilahdutti sarjassa sen hellävaraisuus, joskin tehoa on sen verran, että näitä tuotteita ei saa käyttää mikäli aikoo oleskella pitkiä aikoja auringossa. Itse käytän sarjaa lähinnä t-alueen iholle, eli leualle, nenälle ja otsaan. Pidän siitä, kuinka ihohuokoseni ovat tasoittuneet ja supistuneet käytön seurauksena. Iho on tasaisempi ja pehmoisemman tuntuinen kuin ennen. Saan edelleen leukaan kipeitä, syvällä ihossa olevia näppylöitä, jotka kuitenkin riehaantuvat vähemmän kun käytän oikeanlaisia tuotteita ihonhoidossani päivittäin. Nu Skin lupaa myös aknearpien tasoittumista Clear Action -sarjan avulla, mutta itse olen ollut niin onnekas ettei arpia ole päässyt syntymään. Niinpä en tiedä onko väitteessä perää. Ihoni punoitus tosin on vähentynyt.

Olen kirjoittanut Nu Skinistä arvostelun, josta voit lukea lisää tuotteista ja nähdä jopa kuvan naamastani käytön jälkeen. Nu Skinin sarja on mainitsemistani tuotemerkeistä selvästi kallein. Mikäli päädyt tilamaan tuotetta kauttani, saatan saada ostoksestasi pienen komission ilman lisäkustannuksia sinulle. Mahdolliset tuotot käytän uusien tuotteiden testaamiseen tässä blogissa.

2. Jos sinun on aivan pakko puristella näppyjä, tee se oikealla tavalla.

Tiedämme kaikki kyllä, että näppyjä ei saisi itse puristella. Mutta on tosi vaikeaa olla koskematta niitä, varsinkin jos näppylää kutittaa tai se tuntuu kipeältä.

Mikäli sinulla on syvällä ihon onkaloissa sijaitseva akne, ei sinun tulisi koskaan puristaa näppyjä itse. Pahimmassa tapauksessa ne leviävät ihon sisään ja pahentavat ongelmaa.

Kypsiä näppyjä voi puristaa kotona itse puhtain sormin ja oikeanlaisella tekniikalla. Kaikkein paras on tehdä se saunan, kuuman suihkun tai vaikkapa vesihaudehoidon jälkeen, jolloin ihohuokoset ovat tarpeeksi avoimet käsittelylle. Näppyjä ei tule puristaa “sisään päin” vaan vetämällä ihoa tiukemmalle, eli painamalla ja vetämällä sormia ulospäin näpyn sivuilta. Vasta kun näppylä on auennut, voi puristaa myös työntämällä sormia toisiaan kohti.

Käytä aina kasvovettä puristamisen jälkeen.

Ihohuokosia voi avata kuumalla vesihoidolla, joka toimii yksinkertaisimmillaan niin, että kiehautat kattilallisen vettä ja asetat sen pöydälle pannulapun päälle. Istu kattilan ääreen ja laita pyyhe pääsi yli niin, että kasvosi jäävät kattilan yläpuolelle pyyhkeen sisään (auttaa hyvin myös poskionteloiden ja nenän tukkoisuuteen). Varo kumartumasta liian lähelle, sillä kuuma höyry polttaa helposti. Saman efektin saat toki kunnon löylyillä saunassa.

3. Pese meikki joka ilta äläkä koskettele ihoa likaisin käsin.

Älä päästä ihohuokosiasi tukkeutumaan, eteenkään jos ihosi on altis epäpuhtauksien muodostumiselle. Pahinta mitä voit tehdä on mennä nukkumaan meikit naamassa ja kosketella ihoa likaisin sormin.

Päivän aikana kasvoille kertyy paljon epäpuhtauksia esimerkiksi ilmansaasteista. Lisäksi joidenkin meikkien ja voiteiden ainesosat voivat tukkia ihoa, jolloin tali ei pääse kulkeutumaan ihon pinnalle ja talirauhanen tulehtuu. Juuri siksi akneihoisen tulisi käyttää tuotteita, jotka avaavat huokosia – vaikka se aluksi näyttäisikin pahentavan ongelmaa, kun suuri määrä epäpuhtauksia pääsee ulos ihosta samaan aikaan.

Ihon terveys alkaa sisältä päin.

Puhun tässä blogissa paljon elintapojen ja sisäisten asioiden vaikutuksesta ihoon ja kauneuteen. Uskon vakaasti ettei mikään vippaskonsti tuo autuutta elleivät terveellisen elämän perusasiat ole kunnossa.

En toki tarkoita sitä, että koskaan ei saisi juhlia tai syödä karkkia. Mutta niin mieli kuin kehokin voi huomattavasti paremmin kun niitä hellii unella, rentoutumisella, ja maukkaalla mutta ravinteikkaalla ruoalla. Sitä paitsi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen vaikuttaa positiivisesti myös itsetuntoon: Kun kiinnität huomiota omiin tarpeisiisi ja hemmottelet itseäsi, nostat jalustalle elämäsi tärkeimmän henkilön – sinut. Ja juuri sinä olet sen kaiken arvoinen.

zulmaury-saavedra-654180-unsplash.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s