Ihon hyvinvointi alkaa sisältä päin: Viisi vinkkiä luonnolliseen kauneuteen.

Mitä voit tehdä parantaaksesi ihoasi ja näyttääksesi raikkaammalta ilman paksuja meikkikerroksia? Miten pääset eroon tukkeutuneista ihohuokosista ja korostat luonnollista hehkuasi?

Nykyisin tuntuu olevan vallalla sellainen käsitys, että ihoa hoidetaan ensisijaisesti ulkoa päin, vaikka toki olemmekin tietoisia ruokavalion, unen ja esimerkiksi hormonitasapainoin vaikutuksesta kehomme toimintaan.  Tiettyjä iho-ongelmia kuten vakavaa aknea hoidetaan antibiootti- tai hormonikuurein, mutta usein arjessa unohdamme ne pienet teot, joilla voimme parantaa esimerkiksi ihon kimmoisuutta, eloisuutta tai sävyä.

Tässä artikkelissa käsitellään erityisesti ruokavalion vaikutusta ihon hyvinvointiin. Riittävä nesteytys, tärkeiden ravintoaineiden saanti, ja esimerkiksi liiallisen sokerin välttely vaikuttavat ihon lisäksi toki koko elimistön vointiin. Ja vaikka kaikista ihonikseistä ei pitävää tieteellistä näyttöä olekaan, lienee turvallista sanoa, että esimerkiksi suoliston terveys ja nestetasapainosta huolehtiminen vaikuttavat koko kehoon – iho mukaanlukien. Alle on koottu viiden kohdan vinkkilista, jota noudattamalla huomaat varmasti eron niin ihossasi kuin yleisessä vireystasossasi. Mikään netin taikaseerumi tai ihovoide ei tuo pysyvää lopputulosta elleivät ihonhoidon peruasiat ole hallussa – sisältä päin.

1. Karsi teollisen sokerin syöntiä

Se on tutkittu Harvardissa asti. Liiallinen sokerin nauttiminen on erittäin haitallista terveydellesi. Luonnollinen, esimerkiksi hedelmissä ja muissa hiilihydraattipitoisissa ruoissa esiintyvä sokeri on tarpeen esimerkiksi aivojen toiminnalle, mutta keinotekoisesti makeutettujen ja prosessoitujen ruokien syömisestä ei ole ihmiselle kerrassaan mitään hyötyä. Päin vastoin, ne lisäävät merkittävästi esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä edesauttavat lihomista.

Ylenpalttinen sokerin syönti lisää matala-asteista tulehdustilaa kehossa, sekä vaikuttaa epäsuotuisasti suoliston bakteerikantaan. Sokerin vaikutuksesta esimerkiksi ihon kollageenitasapainoon ja aknen muodostumiseen on jonkin verran näyttöä, vaikka aknen syntyyn usein vaikuttavatkin myös muut, erityisesti hormonaaliset tekijät.

Kun haluat herkutella, valitse teollisten ja pitkälle jalostettujen tuotteiden sijasta luonnon terveellisiä makeisia – esimerkiksi marjoja. Korvaa karkit vadelmilla, mansikoilla ja mustikoilla, joista saat ihoakin helliviä antioksidantteja ja vitamiineja.

2. Juo tarpeeksi vettä

Bileillan jälkeen sen huomaa: Kasvot ovat kuihtuneet ja silmänaluset ryppyjä solkenaan. Kehon kuivuminen on tympeä juttu sisäelimille eikä siitä tykkää ihokaan. Ja vaikka ylenpalttisen veden juomisesta tuskin on mitään hyötyä elimistölle, tiedämme kuitenkin riittävästi kuivumisen vaikutuksista elimistön terveyteen.

Juodun veden määrän ja ihon kauneuden välistä yhteyttä ei ole tutkittu riittävästi, jotta voisimme sanoa kuinka monta lasia vettä päivässä on tarpeeksi. Esimerkiksi BBC:n artikkelissa uumoillaan että koska asian tutkimisesta ole hyötyä kauneusteollisuudelle, ei siihen olla valmiita satsaamaan voimavaroja. Mutta vesi on silti elämämme eliksiiri – tärkein aine, jota nautimme. Ethän siis unohda kosteuttaa ihoasi juomalla tarpeeksi.

dan-carlson-43159-unsplash

3. Kimmoisuutta kalasta: Hyvät rasvat ravitsevat ihoa

Kalan syönti on terveellistä erityisesti senn sisältämien omegahappojen vuoksi. Omegarasvojen puutostila aiheuttaa tutkitusti  ihon kuivumista kun taas niiden nauttiminen ehkäisee kehon tulehdustiloja ja saattaa parantaa vastustuskykyä. Lisäksi rasvaiset kalat sisältävät paljon E-vitamiinia, joka on ihon elinvoimaisuuden kannalta oleellista.

E-vitamiinia lisätään moniin ihonhoitotuotteisiin ja voiteisiin, mikä on kyllä oikein hyvä trendi. Mutta parasta olisi toki nauttia vitamiinit sisäisesti, jolloin ne pääsevät syvälle ihoon ja ravitsevat sitä paljon kokonaisvaltaisemmin kuin ulkopuolelta imeytyvät aineet.

Mikäli kala ei kuulu suosikkiruokiisi, lisää ruokavalioosi pähkinöitä tai avokadoa. Niillä on todettu olevan vastaavia suotuisia vaikutuksia.

4. Syö tummaa suklaata kohtuudella

Raaka kaakao on oikea ihon ihmeaine, jonka teho on havaittu monissa tieteellisesti pätevissä tutkimuksissa. Se pehmentää ihoa ja parantaa jopa ihon verenkiertoa, edesauttaen näin ravintoaineiden pääsyä ihoon.

On tärkeää valita herkkupalaksi tarpeeksi tumma suklaa, johon mielellään ei ole lisätty maitoa. Maitotuotteiden vaikutuksesta ihon hyvinvointiin on nimittäin kiistelty, ja näyttää siltä että niiden nauttiminen voi yksilötasolla olla elimistöä ja ihoa ärsyttävää. Esimerkiksi ekseeman ja maidon juonnin yhteydestä on olemassa jonkin verran näyttöä.

Anna siis palaa, ja nauti suklaan kylkiäisinä vaikkapa lasillinen oikein hyvää punaviiniä. Mutta vain lasillinen.

joanna-kosinska-673126-unsplash

5. Kasvikset, pähkinät ja seleenipitoiset ruoat ovat ihosi parhaita ystäviä

Mitä monipuolisempi ja luonnonmukaisempi ruokavaliosi on, sitä enemmän ihosi sinua kiittää. Ihon hyvinvointiin vaikuttavia ravintoaineita on paljon. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että kaikki mikä muutenkin on terveellistä on hyväksi myös ihollesi.

Esimerkiksi phytoestrogeenien ja seleenin vaikutukset ihoon ovat erityisen suotuisat. En kuitenkaan halua kehottaa sinua popsimaan vaikkapa kohtuuttomasti tofua (hyvä phytoestrogeenin lähde), koska tavallisesta ravinnosta saatavat hormonimäärät ovat pieniä, ja niiden vaikutukset etenevät hitaasti. Siksi tärkeintä onkin monipuolinen ruokavalio kaiken kaikkiaan ja pidemmällä aikavälillä – Ei hetken kestävä dietti tai pikaisesti haihtuva uudenvuodenlupaus.

Mitä jos mä nyt vaan tykkään pitsasta?

Terveellisen ruokavalion noudattaminen voi olla tuskallista. Jäätelön- ja pitsanhimo iskee säännöllisesti ja tunnet epäonnistuvasi syömistapojen muutosyrityksissä.

Ei se mitään. Ihan oikeasti. Vaikka karkkia ja kokista kuluisikin arjessasi kiitettävästi, ei siitä kannata ruoskia itseään ja luovuttaa. Pienetkin muutokset auttavat. Kaikkien elintapojen remontointi on ihan mieletön urakka kenelle tahansa eikä siihen ole mitään syytä pyrkiä kerralla.

Aloita hiljalleen. Vaihda limu veteen ainakin kerran, kaksi päivässä. Mene aikaisemmin nukkumaan. Valitse paistetun sijasta keitetty ateria. Kun muutoksen aloittaa hitaasti ja itselleen armollisesti, on sitä helpompaa noudattaa. Lisäksi uusien tapojen opettelu ja sisäistäminen vaatii aivoilta monta toistokertaa – Viikkoja, kuukausia, jopa vuosia.

Myös ruokien makuun totuttelu voi viedä oman aikansa. Jos on tottunut syömään sokerista jogurttia, ei luonnonjogurtti ehkä aluksi maistu miltään. Mutta esimerkiksi sokerilakon jälkeen muutoksen huomaa helposti: Hyi, tämä onkin ihan ällömakeaa. Samoin esimerkiksi suolan käyttöä voi vähentää pikkuhiljaa.

cris-trung-1137753-unsplash

P.S. Mikäli ihon kosteutus ja ravitseminen myös ulkopuolelta kiinnostavat sinua, tsekkaa vaikkapa tämä Nu Skin –tuotearvosteluni.

 

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s